Review: Nike Air Zoom AlphaFly Next%

Update: 26 juni 2023

Vanaf het moment dat Eliud Kipchoge met 1:59:40 het wereldrecord op de marathon verbrak op het prototype van de Nike Air Zoom Alphafly Next%, ben ik door deze schoenen gefascineerd. Toen ik ze flink afgeprijsd langs zag komen, kon ik me dan ook niet inhouden om een paar te kopen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad! In deze onafhankelijke review vertel ik je alles over mijn ervaringen met de legendarische Nike Air Zoom Alphafly Next% hardloopschoenen.

Eerste gevoel

Het aantrekken van de Nike Air Zoom AlphaFly Next% voelt al heel anders dan dat je van je ‘normale’ hardloopschoenen gewend bent. Je moet de eerste keer even flink in de schoen wurmen, maar dan zit je voet er ook als een huis in en voelt het alsof je bijna niks aan je voeten hebt.

Wanneer je gaat staan een paar passen wandelt, voelt het bijna onnatuurlijk. Al tijdens het wandelen voel je hoe verend ze zijn, maar ook lijkt het alsof je een beetje achterover rolt als je stil staat. Meteen merk je: deze schoenen zijn écht gemaakt om mee in actie te komen!

Grinnikend de straat uit

Toen ik de Nike Air Zoom Alphafly Next% eenmaal aan had kon ik natuurlijk niet wachten om ermee buiten te gaan spelen. De eerste passen bevestigden wat ik al vermoedde: met deze schoenen is langzaam lopen geen optie. Ik ben nog nooit met zo’n brede lach de straat uitgelopen en moest gewoon echt grinniken om wat ik meemaakte. Wat een ‘wow’-gevoel!

Wat het lopen vanaf het begin al tot een sensatie maakt? Bij het landen op je voor-/middenvoet geeft de AlphaFly een geweldige bounce terug, waardoor je gewoon echt vooruit vliegt. Hij doet zijn naam dus zeker eer aan. En wat zijn ze licht. Alsof je niks aan je voeten hebt. Het Air Zoom Foam geeft een geweldige demping en de twee ‘Air Pods’ (niet te verwarren met de witte vrienden voor in je oren) onder de voorvoet maken het af. Ook de aanwezigheid van een carbonplaat is niet te missen, die maakt de unieke ‘experience’ af met een bijna trampoline-achtig gevoel.

Natuurlijk moet je zelf het werk doen, maar de snelheid en energie die jij in de schoen stopt, krijg je ook 100% terug. En daar zit mijns inziens de kracht van de Nike Air Zoom AlphaFly Next%.

Ik was een kort eerste testloopje van plan, maar dit smaakte naar zoveel meer dat ik zonder dat ik er erg in had zo 12 km verder was. Deze test vond tijdens mijn lunchpauze plaats, maar gelukkig was ik nog net op tijd – én vol positieve energie – terug en gedouched voor mijn volgende meeting 😉

PR’s op de 10K en marathon

Al was na de eerste test duidelijk dat inlopen niet nodig was met de Nike Air Zoom AlphaFly Next%, wilde ik wel goed aan ze gewend raken. Zeker omdat ik deze schoenen voor het aanscherpen van mijn halve marathontijd had aangeschaft wilde ik er zeker van zijn dat ze ook bij een groter aantal kilometers nog steeds een goede ‘match’ waren.

Het trainen op de AlphaFly bleek echter bijzonder verslavend, met als resultaat dat mijn PR al ruimschoots voor de officiële poging sneuvelde met ruim 6 minuten. En met frissere benen dan tijdens mijn laatst gelopen PR. Vervolgens liep ik twee halve marathons in een week. Vervolgens liep ik ook nog een dik PR op de 10K (45.04), nota bene in de week dat ik in ons nieuwe huis aan het klussen en aan het verhuizen was.

En zo ontstond het idee en het zelfvertrouwen om me niet voor de halve, maar mijn eerste héle marathon in te schrijven. Wat daar gebeurde had ik ook niet voor mogelijk gehouden, ik liep deze ontspannen binnen de 4 uur (3.50.17).

Inmiddels heb ik zowel op de 10K (42.30) als marathon (3.39.04) mijn PR opnieuw verbroken en mag ik wel stellen dat de Alphafly en ik een ‘match made in heaven zijn’ 😉

Lees ook: Marathon lopen op hartslag: een geslaagd experiment

Superluchtige, stevige ‘sok’

Het bovenwerk is van heel stevig, maar extreem licht en doorlatend ‘Atomknit’ materiaal. Ik was al een ‘sok-achtige’ schoen gewend omdat ik veel train op de Nike Infinity Run, maar dit is toch echt anders. Zoveel dunner, maar toch stevig.

Zeker tijdens de best wel warme marathon was dit echt heerlijk. Niet alleen omdat je voeten niet oververhit raken, ook het water dat er (dankzij het geweldige publiek met tuinsproeiers) op kwam droogde weer heel snel op. En daardoor kwam ik helemaal zonder blaren over de finish, waar ik voorheen na een halve marathon al met kokende voeten en soms zelfs blaren eindigde.

Voor op koude en regenachtige winterdagen lijkt het Atomknit bovenwerk me dan weer wat minder geslaagd. Maar ja, wie gaat er nou in de kou en regen een marathon lopen 😉

Niet voor ‘dagelijkse’ runs…

Want hij slijt echt veel sneller dan je normale hardloopschoenen. Met zo’n lichte schoen is het natuurlijk ook onmogelijk om er een dikke (en zware) slijtvaste zool onder te zetten.

Ook wil ik voorkomen dat ik gewend raakt aan het effect van de carbonplaat. Ik kan dit niet onderbouwen want je moet wel degelijk zelf de energie in de schoen stoppen, maar gevoelsmatig vraag ik me af of je voet er op de langere termijn niet ‘lui’ van zou worden.

Daarnaast denk ik dat het voor je voeten/enkels/kuiten/bekken echt beter is om tijdens je dagelijkse runs met stevigere en stabielere schoenen te trainen die een goede steun aan je voet geven. Je lichaam moet het ’trampoline-effect’ van de AlphaFly immers toch compenseren en ik vermoed dat dat bij (bijna) dagelijks gebruik toch wel belastend is, óók voor ervaren lopers.

Dit zijn geen kritiekpunten, maar bijkomstigheden die onlosmakelijk zijn verbonden aan waar de schoen voor gemaakt is: het lopen van snelle wedstrijden en marathons.

…en ook niet voor haklanders

Deze wil ik graag nog even apart benoemen. Het blijkt al een beetje uit mijn review, maar de Nike Air Zoom AlphaFly Next% komt tot zijn recht bij vlotte runs waarbij je goed vanuit je voor- of middenvoet loopt.

Sterker nog: als haklander kom je vrees ik echt van een koude kermis thuis. Ik denk dat je 1) het gevoel hebt dat je bij elke landing achterover valt en 2) je kuitspieren zó erg opgerekt zullen worden dat je onherroepelijk blessures oploopt. En dat wil ik natuurlijk niet op mijn geweten hebben met deze enthousiaste review.

Ook dit zie ik zelf niet als een nadeel van de AlphaFly, maar vooral als een goede reden om aan je looptechniek te werken. No worries, ook ik liep een paar jaar geleden teveel op mijn hakken 😉

Conclusie: de Nike Air Zoom AlphaFly Next% maakt zijn belofte waar

Samenvattend is de Nike Air Zoom AlphaFly vanwege zijn weergaloze energieteruggave en lichte bovenwerk een groot succes als je

  • een PR wilt lopen tijdens je volgende race;
  • zo comfortabel en soepel mogelijk een halve of hele marathon wil lopen;
  • een goede en stabiele looptechniek hebt, met midden- of voorvoetlanding.

Een echte wedstrijdschoen dus, maar het is ook heerlijk om de Nike Air Zoom AlphaFly Next% af en toe gewoon voor de ‘fun’ uit de kast te pakken voor een lange duurloop waarbij de kilometers letterlijk voorbij vliegen. Absolute aanrader dus voor de serieuze en ambitieuze hardloper!

Overweeg jij ze ook te kopen en heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments!

Florine vlak voor de finish van de marthon
Laatste meters voor de finish van mijn eerste marathon in Amersfoort.

3 reacties op “Review: Nike Air Zoom AlphaFly Next%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.