Afwisseling loont: dit is mijn collectie hardloopschoenen

Foto: Rob van Efferen
Update: 26 juni 2023

Ons schoenenrek wordt voor een groot deel gevuld door mijn collectie hardloopschoenen. Iets waar mijn vriend Joost zich over kan verbazen, maar wat voor mij niet meer dan logisch is. Welke schoenen ik voor welk type run gebruik, vertel ik in deze blog.

Snelheid en explosiviteit of rust en stabiliteit?

Het ene loopje is het andere niet. Soms wil ik gewoonweg rustig even lopen om het hoofd leeg te maken, een andere keer train ik op snelheid en/of afstand. En er zijn ook dagen dat ik dat laatste zo veel gedaan heb dat ik juist voel dat mijn spieren even moeten herstellen. Door het type schoen daarop aan te passen, geef ik mijn voeten en benen tijdens elke loop precies wat ik op dat moment nodig heb: danwel rust en extra steun, of juist explosiviteit en een hoge energieteruggave. Laat me je meenemen in welke schoenen ik gebruik en waarom.

Wedstrijden: Nike Air Zoom AlphaFly Next

Best. Racing. Shoe. Ever. Hoe sneller je gaat, hoe meer energie deze wonderschoenen je teruggeven. De carbonplaat geeft bijna een soort trampoline-effect waardoor ik voor mijn gevoel echt bijna ga vliegen. Daarnaast dwingen ze je om technisch zo goed mogelijk te lopen – op de midden- en voorvoet.

Voor mij dé wedstrijdschoen. Daarom heb ik eerlijk gezegd zelfs twee paar: een paar voor voorbereidende trainingsruns en een paar dat ik echt alleen op de wedstrijd zelf gebruik. Want zoals ook te verwachten is van zo’n lichte en snelle schoen: ze verslijten heel erg snel.

Lees ook: mijn uitgebreide review van de Nike Air Zoom AlphaFly Next.

Foto: Rob van Efferen

Snellere trainingen

Nike Zoom Fly 5

Net als de Alphafly een carbonschoen, maar toch zijn deze twee absoluut niet met elkaar te vergelijken. Waar de Alphafly als een trampoline aanvoelt, is de Nike Zoom Fly 5 allesbehalve ‘bouncy’ maar juist zéér direct en aggessief. Dat maakt deze schoenen bij uitstek geschikt voor snelle loopjes en intervals. Een ander groot verschil is dat de Zoom Fly 5 is zeer stabiel is, zelfs nog stabieler dan de Tempo Next % (zie hieronder). Dus ook voor langere snelle afstanden een prima schoen.

Nike Air Zoom Tempo Next%

Een eveneens zeer snelle schoen van Nike. Zonder carbonplaat maar wel met verhoogde energieteruggave door de twee ‘Air Pods’ in de voorvoet. Ook voor deze schoen geldt dat hoe sneller je gaat en hoe meer je op de voorvoet loopt, des te meer dit effect tot zijn recht komt. Heerlijke schoen dus voor trainingen waarbij ik wat extra gas wil geven, of om ‘moeiteloos’ een lange afstand mee te lopen.

Een ‘levendige’ schoen dus voor snelle en/of lange runs, maar wel een stuk stabieler dan de AlphaFly.

Lees ook: mijn uitgebreide review van de Nike Air Zoom Tempo Next%.

Foto: Rob van Efferen

Rustige duurloop:

Asics Novablast 3

Een heerlijke schoen, die uitblinkt qua zachtheid in de voorvoet maar ook zeker niet langzaam is.

Wil ik gewoon lekker onbezorgd kilometers maken waarbij tempo geen rol speelt, dan pak ik zonder twijfelen deze schoenen. Zoals de naam al doet vermoeden is het een heerlijke schoen om eindeloos kilometers mee te maken.

Hij laat mijn voeten heerlijk afrollen en de vering is comfortabel, maar absoluut niet ‘jumpy’ zoals bij de hierboven beschreven schoenen. Een stabiele schoen die in rust geeft en ik zeker weet dat ik niks forceer of overbelast.

Meer lezen over deze schoen? Asics Novablast 3: review na 500 km

Florine Finn hardlopen Asics Novablast 3
Op mijn ‘Infinity’s’ tijdens een van mijn favoriete rondjes langs de Eem.

ON Cloud Flyer

Ik noem ze ook wel de ‘slome sloffers’ of ’tanks’. Deze schoenen doen hun naam voor mij dus juist géén eer aan! 😉 Maar o wat zijn ze prettig als ik zure benen heb en toch een rustige herstelloop wil doen met als enige doel om de benen weer even lekker los te lopen.

Het grote verschil tussen de On Cloud Flyer en de eerder genoemde schoenen is dat deze mijn voeten echt véél meer steun geven: ze hebben een zeer solide bovenwerk en speciaal vetersysteem, waarbij de Nike’s alledrie ‘sokschoenen’ zijn. Zo’n sokschoen vind ik zelf eigenlijk het fijnste zitten, maar na mijn bevalling ruim 2 jaar geleden merk ik nog steeds dat mijn voeten, benen en bekken soms gewoon net even wat meer nodig hebben dan dat. En dan bieden deze ON’s soelaas. Naast het stevige bovenwerk biedt de zool ook zeer veel stabiliteit en stevigheid. Niet mijn favoriete schoenen, maar absoluut onmisbaar in mijn collectie!

Ik gebruik ze trouwens ook veel om te wandelen, daar zijn ze ook heerlijk voor vanwege de goede steun van je voet.

Mijn optimale schoenenmix

Aangezien ik bijna dagelijks loop, ben ik heel blij met deze schoenencollectie. En ja, natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Maar wat mij betreft bestaat er geen betere investering dan in je gezond- en fitheid en het is heel belangrijk om zuinig te zijn op je spieren en pezen. En denk ook maar zo: als je maar één paar schoenen zou hebben, moet je ze ook nóg sneller vervangen – want ja, als echte hardloopfanaat vliegen de zolen er nou eenmaal doorheen 😉

Uiteraard update ik deze blog zodra ik nieuwe schoenen aanschaf 🙂

Eén reactie op “Afwisseling loont: dit is mijn collectie hardloopschoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.