Hoe kun je je hardloopafstand vergroten?

Foto: Rob van Efferen

Een steeds grotere afstand kunnen hardlopen, wie wil dat nou niet? Met deze leuke tips ga jij jouw grenzen als hardloper verleggen!

Loop samen met anderen

Of je nu met zijn tweeën loopt of met een grotere groep, samen vliegen de kilometers voorbij. Binnen mijn hardloopgroep noemen we ze zelfs de “gratis kilometers”. 😉 Zorg voor een comfortabel tempo waarin je nog kunt praten tijdens het hardlopen en laat de langzaamste loper het tempo bepalen.

Wissel af qua trainingen en omgeving

Zit er weinig variatie in je hardlooptraining en loop je veel op hetzelfde tempo? Probeer je rustige duurlopen dan wat meer af te wisselen met interval- en tresholdtrainingen. Door de tempowisselingen lijken de kilometers sneller voorbij te gaan en doordat je er een betere loper van wordt, zullen ook je rustigere duurlopen makkelijker uit kunnen breiden.

Wissel als het kan ook af qua omgeving. Neem je hardloopkleding mee naar kantoor of maak een andere leuke combinatie met een afspraak op locatie.

Ga hardlopen op de bonnefooi

Zit je lekker in je energie, geef jezelf dan eens een dagje de vrijheid om zonder plan te lopen. Dat voelt misschien wat oncomfortabel als je normaal gesproken met een schema loopt, maar het zal je veel brengen! Het lopen van een langere afstand voelt dan niet als een ‘moeten’, maar als een cadeautje. 🙂

Ik besluit vaak onderweg pas om het rondje uit te breiden mits de (werk-)agenda dat toelaat. Het allermooiste is als ik onderweg bekenden tegenkom waar ik onverwachts een stuk mee kan samen hardlopen.

Voorzie je lichaam van de juiste brandstof

Neem een kleine snack van tevoren en neem ook wat mee voor het geval je rondje langer dan een uur wordt. Je hoeft echt geen dure gelletjes in huis te halen: koolhydraatrijke snacks als dextro’s, winegums, dadels, een krentenbol of plakje ontbijtkoek zijn ook prima. Loop je korter dan een uur, dan is eten onderweg overigens niet nodig.

Doe eens een dagje dubbel

Klinkt dit gek? Dat is het niet! Door je kilometers over de dag en/of avond te verspreiden, laat je je lichaam geleidelijk aan meer kilometers wennen. En dan komt er zomaar opeens een dag dat je diezelfde afstand opeens aan één stuk door kunt lopen!

Verlaag je tempo en bouw altijd rustig op

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen helpen en motiveren om jouw grenzen met hardlopen te verleggen. Maar doe het wel met beleid: verlaag je tempo als je je hardlooprondje uitbreidt en zorg er ook voor dat je je weektotaal rustig opbouwt. Heel veel succes en plezier gewenst bij alle lekker lange runs die er voor jou in het verschiet liggen!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.