Is een marathon lopen gezond?

Foto: Rob van Efferen
Bijgewerkt op 18 april 2024

Een vraag die ik ook na mijn recente marathon in Rotterdam weer regelmatig krijg en waar de meningen over verschillen. Ik zet alle pro’s en con’s op een rijtje en vertel je hoe ik het zo gezond mogelijk maak!

Ik vind een marathon lopen niet per se gezond

En dat zal je misschien best wel verbazen van mij als toch wel een beetje ‘marathon-verslaafde’. De marathonafstand is magisch om te verslaan en de sfeer eromheen is fantastisch.

Maar het is en blijft afzien en na een marathon voel ik me een paar dagen alsof ik een flinke griep gehad heb; dat zegt wel wat. Gelukkig zijn er ook vele voordelen. Ik vertel wat ik wel én niet gezond aan de marathon vindt en geef je tips om het zo gezond mogelijk te maken!

Gezonde aspecten van de marathon

Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen van de marathon, want die zijn er zeker genoeg.

  • Discipline in je sportroutine
    De marathon is een flinke uitdaging die je niet zult kunnen volbrengen zonder een goede training vooraf. Een prachtig doel en perfecte stok achter de deur om jezelf van de bank af te slepen dus, ook als het weer even niet mee zit of je gewoon geen zin hebt. Ook krachttraining is verstandig om aan je hardloopschema toe te voegen. Je zult je verbazen van hoe ongelofelijk sterk je wordt!
  • Gezond regime
    Ook een gezonde levensstijl qua voeding en ritme is belangrijk in de voorbereiding naar de marathon. Natuurlijk hoef je echt niet alle ongezonde dingen te laten staan, maar vanzelfsprekend helpt een gezonde basis je wel heel erg om succesvol al je trainingen en de marathon zelf te volbrengen!
  • Conditieboost
    Van al die trainingskilometers krijg je een waanzinnig goede conditie en longinhoud. Jou zien ze niet snel meer buiten adem 😉
  • Stressreductie
    Ik word zelf super relaxed van het vele lopen. Zeker de langere lopen zijn heerlijk om je gedachten op een rijtje te zetten.
  • Voldoening
    Het is gewoon een heerlijk gevoel om zo’n gaaf doel te hebben en naartoe te leven. Dat geeft veel positieve energie!
  • Sociale interactie
    Je ontmoet veel bevlogen mensen die net zo gek zijn als jij en dat is ontzettend leuk en gezellig!

De minder gezonde kant van de marathon

  • Risico op blessures
    Je vraagt nogal wat van je lichaam en daarom liggen blessures helaas ook op de loer. Zorg voor een goede warming-up en zorg dat je loop-, kracht- en rekoefeningen inbouwt. Lees ook: Deze items zijn onmisbaar voor elke fanatieke hardloper
  • Risico op overtraining
    Een trainingsschema is geweldig, al helemaal als het speciaal voor jou geschreven is. Maar het gevaar is dat je – ook als je je wat minder voelt dan normaal – toch koste wat kost aan de wekelijkse trainingen wilt houden. En dus toch die lange duurloop van 25km op halve krachten gaat lopen, met het risico op overtraining. Wat je schema ook zegt, blijf altijd naar je lichaam luisteren.
  • Vitamine- en mineralentekorten
    Houd er rekening mee dat je lichaam tijdens de voorbereiding niet alleen veel meer energie, maar ook vitamines en mineralen nodig heeft. Let er daarom op dat je je tekorten goed bijvult. Ik slik zelf sowieso Magnesium, B12, Omega 3, IJzer en plankton bij.
  • Blauwe of verloren teennagels
    Denk je dat je spieren het zwaar te verduren hebben? Wel, je voeten hebben het misschien nog wel zwaarder! Ik moet zelf elke marathon toch wel met minstens 1 gesneuvelde teennagel bekopen en hetzelfde geldt voor alle andere marathonlopers die ik ken 😉 Geen nood aan de man, maar wel goed om te weten en een goede (medische) pedicure is een grote aanrader.
  • Impact op je gezin en sociale leven
    Met een marathontraining gaan wekelijks heel wat uren training gemoeid. Uren die je niet kunt besteden aan je partner, gezin of sociale contacten. Het kan best een uitdaging zijn om een en ander in te plannen zonder daarvoor concessies te hoeven doen op sociaal vlak. Gelukkig is de marathontraining tijdelijk, dus haal daarna al je afgezegde afspraken en quality time met je omgeving maar gauw in! Of probeer net als ik, of je de lange duurlopen kunt omzeilen 😉

De marathon is zo gezond als jij het zelf aanpakt

Zo lang je goed voor jezelf zorgt en je algehele gezondheid en fitheidsniveau het toelaten hoeft een marathon dus helemaal niet zo ongezond te zijn. Voel je je toch onzeker, schakel dan altijd de hulp van een professionele trainer in. Al helemaal als het je eerste marathon is en je niet weet wat je kunt verwachten. Geloof in jezelf en geniet van jouw eventuele marathonvoorbereiding!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.