Review: Nike Air Zoom Tempo Next%

De Nike Air Zoom Tempo Next%. Het zusje van de door mij geliefde Nike Air Zoom AlphaFly Next%, maar dan voor dagelijkse trainingen. Maken ze hun belofte waar? En zijn ze inderdaad geschikt voor dagelijkse trainingen? Je leest het in deze review!

Foto’s: Rob van Efferen

Waarom de Nike Air Zoom Tempo Next% ?

Toegegeven: de resultaten die ik boekte met de Nike Air Zoom Alphafly waren best verslavend. Maar zoals ik ook in mijn review beschrijf, is het geen schoen voor ‘iedere dag’. Daarom werd mijn interesse in de Nike Air Zoom Tempo Next% gewekt en besloot ik een paar te kopen toen ik een mooie aanbieding zag. In heb ze gekocht voor snellere trainingsloopjes, maar speciaal voor deze review heb ik ze een poosje intensief gebruikt voor mijn (bijna) dagelijkse loopjes.

Fijne energieteruggave

In tegenstelling tot de Alphafly beschikt de Nike Air Zoom Tempo Next% niet over een carbonplaat. Wel zit er een ander type plaat in én beschikt de schoen net als de AlphaFly over twee AirPods, waardoor je ook bij de Tempo Next% een fijne energieteruggave opmerkt. Absoluut minder dan bij de AlphaFly, maar dat maakt ook dat de schoen veel stabieler en ‘rustiger’ aanvoelt. Geen ’trampoline’-gevoel zoals bij de AlphaFly.

Waar ik de AlphaFly ten zeerste afraadt als je geen midden- of voorvoetlanding hebt, is dit bij de Air Zoom Tempo Next% niet het geval. Er zit een stevige, stabiele hak onder die hem ook geschikt maakt voor hardlopers met een haklanding. Wel vrees ik dat je bij een haklanding erg weinig voordeel hebt van de energieteruggave van de AirPods.

Eigenlijk geldt hetzelfde als bij de AlphaFly: hoe meer je op de voorkant van de voet landt en hoe meer vaart je maakt, hoe meer energie je terug krijgt. Wil je sneller worden, dan loont het om eerst in looptechniek te investeren en daarna pas in deze schoenen.

En nog een laatste aandachtspuntje: pas op met regen en asfalt. Ik maakte bijna een flinke uitglijder. 😉

Foto: Rob van Efferen

Stevig bovenwerk

Het bovenwerk van de Nike Air Zoom Tempo Next% is wat dikker en steviger dan het Atomknit materiaal van de AlphaFly, waar je praktisch doorheen kijkt. Toch is het alsnog een lekker luchtig materiaal en sluit ook deze schoen mooi aan om je voet. Geen enkel randje of stiksel, als een sok. Dus minimale kans op blaren en andersoortig leed 😉

Aangezien ik vrij smalle voeten heb zit hij bij mij qua pasvorm helaas niet zo ‘als gegoten’ als de AlphaFly, die lekkerder aansluit rond mijn middenvoet. De neus is daarentegen dan wel weer een stuk smaller bij de Air Zoom Tempo Next%, want ik heb bij de AlphaFly veel meer ruimte over in dezelfde maat. Goed om op te letten dus.

Geschikt voor iedere dag?

Door de verhoogde energieteruggave vind ik de Nike Air Zoom Tempo Next% een hele fijne schoen voor de wat ambitieuzere loopjes, waarbij ik meer kilometers en/of meer tempo wil maken.

Maar al zijn ze een stuk stabieler dan de AlphaFly, ik zou ze niet aanbevelen voor dagelijks gebruik. Door het toch wat meer ‘jumpy’ karakter en lichte bovenwerk van de Nike Air Zoom Tempo Next% moet je immers wel ‘compenseren’ met je voeten. Dit leverde mij bij intensief gebruik op een gegeven moment zelfs een beetje kramp op in mijn voeten. Daarom wissel ik deze snelle jongens graag af met lekkere comfortabele ‘sloffers’ zoals de On Cloud Flyer en Nike Infinity Run.

Conclusie: heerlijke trainingsschoen voor ambitieuze lopers

Al met al vind ik de Nike Air Zoom Tempo Next% een heel erg fijne schoen, die zijn belofte zeker waar maakt. Ze bieden de responsiviteit om het maximale uit je trainingsloop te halen, maar ook de stabiliteit en rust die je mist bij de AlphaFly.

Deze schoen is voor jou een goede investering

  • als je een ambitieuzere loper bent, met een goede basis qua looptechniek;
  • wanneer je nog meer voordeel (lees: PR’s) uit die looptechniek wilt halen;
  • en als je net zo’n AlphaFly-fan bent als ik! 😉

Vragen of opmerkingen? Stel ze gerust in de comments! 🙂

Foto: Rob van Efferen

3 reacties op “Review: Nike Air Zoom Tempo Next%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.