Zo geniet je van ieder rondje hardlopen

Foto: Rob van Efferen

“Heb je lekker gelopen?” Als ik die vraag thuis krijg na een rondje hardlopen of een wedstrijdje, is mijn antwoord bijna altijd een volmondig “ja”. Heb jij dat ook? Dan is onderstaand blog wellicht een feest der herkenning. Zo niet, lees dan al vooral verder en doe er je voordeel mee!

Zorg dat je genoeg (maar niet té veel) gegeten hebt

Heel praktisch, maar zo belangrijk. Want hoe irritant is dit: naarmate de kilometers vorderen je benen steeds zwaarder (en je hoofd steeds lichter) voelen worden en je dan pas bedenken dat het al uren geleden is dat je voor het laatst wat hebt gegeten. Ook mij overkomt het nog regelmatig, vooral als ik “nog even snel” na het werk ga lopen.

Erg zonde, dus zorg dat je altijd wat eet van tevoren. Overdrijf het niet, maar ga voor een snack met voldoende koolhydraten zoals een banaan, plak ontbijtkoek of een rijstwafel met notenpasta.

Kies een mooi gebied, dwaal rond en kijk om je heen

Oordopjes in en je blik op oneindig? Weer dat zelfde rondje waarvan je precies weet hoe lang het is? Soms is dat lekker en nodig als je je goed wilt focussen op je training, maar maak er geen gewoonte van.

Trakteer jezelf regelmatig op een uitje naar een ander hardloopgebied, ga lekker dwalen en neem de omgeving in je op. Zo loop ik zelf graag door het bosgebied, waar ik echt kan genieten van de frisse bosgeur, mooie natuur en spot ik soms zomaar een ree, eekhoorn of bijzonder vogeltje. Alleen dat maakt mijn hardlooprondje al goud waard!

Foto: Rob van Efferen

Durf dat hardloopschema los te laten

OK, misschien een #unpopulairopinion omdat ik weet dat veel hardlopers met een schema trainen. Ik geloof zeker in de kracht van een goed hardloopschema, maar het kan ook tot een hoop onnodige frustratie leiden. Een schema schrijft immers voor dat er bepaalde trainingen moeten worden ‘afgevinkt’, soms ook nog op specifieke dagen.

Hartstikke leuk, maar als jij gewoon simpelweg je dag niet hebt of je kruit al hebt verschoten aan andere zaken die energie kosten, dan voel je je onbewust wellicht toch verplicht om die training goed uit te voeren. Verloopt dit zonder succes, dan resulteert dit in teleurstelling en zelfs frustratie. Terwijl je zonder specifiek trainingsdoel waarschijnlijk lekker had genoten en tot rust was gekomen van je fijne run.

Dus: merk je dat het je dag niet is, laat dat schema dan gewoon even varen en geloof me, je wordt een gelukkigere en betere loper.

Tóch niet lekker gelopen?

Tja, soms is het gewoon écht je dag niet en dat is ook oké. Bedenk je dan dat je toch maar mooi bent gegaan, je dagelijkse dosis frisse lucht hebt gehad en het extra verdiend hebt om (als het kan) even met de beentjes in de lucht op de bank te ploffen!

Ik wens je heel veel hardloopplezier! ❤️

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.