Deze items zijn onmisbaar voor elke fanatieke hardloper

Foto: Rob van Efferen

Ben jij een echte kilometervreter of van plan dat te gaan worden, bijvoorbeeld omdat je een (halve) marathon wilt gaan lopen? Lees dan vooral verder, want met deze spullen zorg je ervoor dat je lekker kilometers maakt – én kan blijven maken!

Goede hardloopschoenen

Een open deur misschien, maar verantwoord en lekker hardlopen valt of staat letterlijk met goede schoenen. Bezuinig hier dus niet op en win professioneel advies in bij een goede hardloopwinkel. Ik raad zelf overigens aan om meerdere type schoenen aan te schaffen voor verschillende type runs.

Tip: houd aanbiedingen van schoenen in de gaten. Er gaan vaak tientallen euro’s vanaf zodra er een nieuw kleurtje of een nieuwere versie van een model op de markt komt. Ik bestel zelf vaak schoenen via Keller. Die hebben scherpe prijzen en met een premium account gaat er nog eens standaard 10% extra vanaf.

Benieuwd welke schoenen ik gebruik voor verschillende type runs? Lees het hier: Afwisseling loont: dit is mijn collectie hardloopschoenen

Foamroller en PSO RITE

Ook jij gaat ermee te maken krijgen: stijve of zure spieren als je weer eens net iets teveel of te hard hebt getraind. Geen paniek, want in dat geval is de foamroller je beste vriend om de boel weer lekker los te maken. Ik heb zelf een foamroller van het merk Triggerpoint.

Je lendenen en bilspieren houd je daarnaast lekker los met een PSO-RITE. In Nederland moeilijk verkrijgbaar, maar ik heb zelf een heel prima exemplaar van Ali-Express.

Tennisbal of ander massageballetje

De echte hardloper gebruikt een tennisbal om op te zitten in plaats van op de welbekende gravelbaan. Want hij is ideaal om je piriformis spier mee los te maken terwijl je achter je bureau of aan tafel zit. En geloof me, die spier ga je op een gegeven moment echt wel een keer voelen als je veel loopt. Ik heb de tennisbal zelfs vervangen voor een speciaal massageballetje dat even groot is, maar net wat harder. Ook deze is van het merk Triggerpoint.

Ice Power, tijgerbalsem en massage-olie

Als ik een pittige training heb gedaan (of te lang heb gezeten, ook echt killing in mijn geval) masseer ik eventuele gevoelige spieren na de warme douche meteen even lekker met Ice Power of tijgerbalsem. Heerlijk tegen het beurse gevoel.

Wil ik de boel echt lekker los hebben, dan masseer ik het los met de massage-olie van Weleda Sport. De Arnica geeft echt verlichting aan je spieren.

Hardloopsokken

Denk je dat er met een goed paar schoenen bent? Fout! Goed zittende sokken zijn minstens even belangrijk. Ze zorgen er door hun extra demping voor dat je schoenen optimaal tot zijn recht komen en doordat er echt een ‘model’ in zit, schuiven ze ook niet. En dat bespaart je echt een hoop blaren. Ik heb zelf altijd de RU4 en RU5 van Falke, waarmee ik afhankelijk van de temperatuur afwissel. Van de RU5 is ook een heerlijk lichtgewicht model, hiermee was er bij mij zelfs na de marathon geen blaartje te bespeuren!

Gelletjes

Ben jij een baas met koolhydraten stapelen? Ik niet, want mijn darmen gaan er echt niet lekker op als ik opeens heel anders ga eten. En dat is wel het laatste waar ik op zit te wachten voor een lange duurloop of die wedstrijd waarbij je wilt vlammen!

Gelukkig is het ook helemaal niet nodig, want met een gelletje vul je onderweg heel gemakkelijk de glycogeenvoorraad in je spieren aan tijdens een lange loop. Ik gebruik ze zelf voor runs vanaf 1,5 uur en houd dan ongeveer 1 gelletje per 8 km aan.

Test goed hoe de gelletjes bij je vallen voordat je ze tijdens een wedstrijd gebruikt. Ik heb zelf gevoelige darmen maar ga gelukkig heel goed op de SIS Energy Gels. Mijn favoriete smaak is de Lime, gevolgd door Blackcurrant.

NB. Nauurlijk kun je (net als ik zelf voorheen) ook een banaan of bijvoorbeeld dadels meenemen, dit is ook een stuk goedkoper. Maar het is wel een gedoe om dit al rennend weg te krijgen en ze zijn ook niet handig mee te nemen. Ik heb achteraf spijt dat ik niet eerder in gelletjes geïnvesteerd heb.

Sleeves

Hoe vaak is het jou al overkomen dat het fris is en je ‘lekker bedekt’ de deur uitgaat, maar al na 5 km puffend van het zweet je jasje uit moet doen? Of nog erger, dat je de rest van je run oververhit uit moet houden in het geval je een longsleeve aanhebt?

Dat is verleden tijd wanneer je een paar sleeves aanschaft. Sleeves bedekken je armen, maar kun je eenvoudig laten zakken zodra je het te warm krijgt. Echt ideaal wat mij betreft, zeker in het voor- en najaar!

Ik vind zelf de sleeves van Saysky erg fijn. Foto: Hooglandse Dorpsloop 2023

Sporthorloge en/of hartslagmeter

Dé tip voor lopen zonder ellende is wat mij betreft om goed je hartslag in de gaten te houden. Zit deze te hoog, dan vraag je teveel van jezelf. Of geeft je lichaam aan dat het even je dag niet is. Blijf je toch op een te hoge hartslag doorlopen, dan gaan je spieren onvermijdelijk verzuren: hallo, man met de hamer! En dat wil je niet.

Lees ook: Marathon lopen op hartslag: een geslaagd experiment

Investeer daarom in een sporthorloge. Dat hoeft niet eens de allerduurste te zijn, zolang je je hartslag er maar goed mee bij kunt houden. Mijn Garmin Forerunner 235 beviel me zo goed dat ik deze pas na 6 jaar intensief gebruik heb vervangen voor een Garmin Fenix 6S – simpelweg omdat ik weer eens de laatste nieuwe snufjes zoals Garmin Coach en HRV wilde. En… omdat de Forerunner te gebutst en gekrast was om me nog fatsoenlijk mee te vertonen in het dagelijks leven ;-). Een investering waar je dus jaren mee doet!

Mis ik nog iets?

Dit waren mijn onmisbare items als fanatiek hardloopster. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Heb je vragen of ontbreekt er volgens jou nog iets aan dit lijstje? Laat het me weten in de comments, vind ik leuk!

Foto: Rob van Efferen

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.