Asics Novablast 3: review na 500 km

Ik zocht een comfortabele schoen voor rustige runs en kwam na wat onderzoek uit bij de veelbelovende Asics Novablast 3. Maken ze de belofte waar?

Terug bij Asics

Nadat mijn geliefde Nike Infinity Run’s toch echt afgeschreven waren en hun opvolgers mij erg teleurstelden, kon ik binnen het assortiment van Nike helaas niet echt een geschikt alternatief vinden. Mijn oog viel op de nieuwe Novablast van Asics, des te meer omdat ik hun Gel Nimbus schoenen jarenlang trouw ben geweest. Inmiddels ben ik alweer ruim 500 kilometer verder, hoogste tijd voor een review!

Comfortabel maar toch vlot

De ruim 500 kilometer die ik inmiddels alweer met de Asics Novablast 3 gemaakt heb, waren zeer comfortabel. Zoals de buitenkant al doet vermoeden, biedt de zool zeer veel stabiliteit en voelt elke stap aan alsof je op kussentjes loopt. Zeker in vergelijking met de responsieve Nike Air Zoom Tempo Next% voelt de Novablast 3 erg lekker zacht, vooral in de voorvoet.

Al zou je op basis van bovenstaande anders verwachten, is de schoen zeker niet langzaam. Ook als je wat meer tempo maakt geeft de schoen een zeer goed gevoel en de zachte zool geeft allerminst het gevoel dat je ‘afgeremd wordt, wat ik bij de ON Cloud Flyer bijvoorbeeld wel het geval vindt. Dit komt ook doordat de Asics Novablast 3 erg lekker afrolt, waardoor je meteen in een fijne flow zit. Ook zijn de schoenen bijzonder licht, wat zowel de snelheid als het comfort natuurlijk ten goede komt.

Allemansvriend

Door de loopervaring en comfort vind ik de schoen een echte allemansvriend. Ik vind hem zowel geschikt voor de ervaren (wedstrijd-)loper die een schoen zoekt voor relaxte duurlopen, als de beginner die oefent voor zijn/haar eerste 5 km. Door de ontzettend zachte zool en stabiliteit lijkt hij me ook een goede kandidaat voor lopers die herstellende zijn van een blessure of in het algemeen blessuregevoelig zijn. Een schoen waar letterlijk iedereen mee ‘uit de voeten’ kan, dus!

Florine Finn hardlopen Asics Novablast 3

Bovenwerk

Ook het bovenwerk van de schoen voelt lekker aan. Wat dikker dan mijn andere schoenen en daardoor ook een stuk warmer, maar toch licht van gewicht. In de koude wintermaanden was ik erg blij met de warme leest, maar ik vraag me wel af of ik dat bij temperaturen boven de 20 graden nog steeds ben 😉

De schoenen vallen gevoelsmatig een half maatje groter en net iets breder. Waar ik mijn Nikes nooit borg, doe ik dat met deze schoenen wel. Mijn voeten blijven dan veel beter achter in de schoen, waardoor ze veel meer stevigheid hebben.

Grip en slijtage van de zool

De zool biedt een goede grip bij droog weer en bij regenachtige omstandigheden gaat het redelijk, maar let dan wel een beetje op je snelheid. Als je echt tempo maakt in de regen voelen de schoenen wel een beetje glibberig aan op het asfalt of gladde straatstenen. Daarom is het voor snellere lopers (onder de 5min/km) misschien te overwegen om voor de trailversie van de Asics Novablast 3 te kiezen, ook als je er voornamelijk mee op de straat loopt.

Qua slijtage scoort de Novablast 3 gemiddeld, na 500 km laat met name de voorvoet wel zien dat er best wel wat mee over de straat is gegleden in de regenachtige Nederlandse winter 😉 Maar ook bij de hiel is wel wat slijtage te vinden.

Novablast 3 slijtage

Conclusie

De Asics Novablast 3 is een ontzettend comfortabele en stabiele straatschoen, die mij zowel geschikt lijkt voor de beginnende loper als voor ervaren en snellere (wedstrijd)lopers, die een zeer comfortabele maar niet al te langzame schoen zoeken voor rustige duurlopen. Een lichte schoen, die toch veel stevigheid geeft en lekker warm is voor in de koudere maanden. Wat mij betreft een aanrader!

Eén reactie op “Asics Novablast 3: review na 500 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.