Hardlopen met de kinderwagen: ervaringen en tips

Update: 26 juni 2023
Foto: Finn mee met de 033 Running Crew

Als hardloopfanaat maak ik wekelijks flink wat kilometers samen met mijn zoontje Finn. Daarom mijn ervaringen en praktische tips.

Op zoek naar de ideale hardloopbuggy

Nadat ik in 2020 moeder werd van Finn kon ik niet wachten om samen met hem te gaan hardlopen. Het feest begon bij het uitzoeken van een geschikte hardloopbuggy en dat werd de Urban Glide 2 van Thule. We kregen deze mooie hardloopbuggy cadeau van mijn lieve mama!

De keuze viel op de Thule vanwege de drie grote wielen, waarmee je niet alleen lekker kunt hardlopen, maar ook met gemak ‘off the road’ kunt wandelen door het bos of zelfs de duinen. Dat doen we namelijk ook graag. Toen Finn nog klein was nam ik hem altijd mee in de draagzak (Tula Free-to-Grow), maar aangezien hij daar al snel te zwaar voor werd is een buggy die dit soort terrein aankan voor ons ideaal.

Florine Finn hardlopen Asics Novablast 3

Hardlopen met de Thule Urban Glide 2

Al bij het wandelen met de buggy was ik aangenaam verrast hoe ontzettend licht hij gaat, je kunt hem echt met je pink duwen en sturen. Tijd om de hardloopschoenen aan te trekken en het tempo wat op te voeren!

Voor het hardlopen moet je het voorwiel vastzetten, zodat dit slechts een klein beetje kan zwenken en je zo min mogelijk weerstand hebt. Omdat hij zo licht rijdt heb je totaal niet het gevoel dat je de hardloopbuggy vooruit hoeft te duwen, tenzij je harde tegenwind hebt.

Het is in het begin even wennen dat je je armen en bovenlichaam niet vrijuit kunt bewegen, waardoor je in het begin het gevoel hebt minder makkelijk vooruit te komen. Al snel kwam ik er achter dat het het fijnste loopt wanneer je met één hand duwt en het handvat op heuphoogte zet, dit loopt stukken fijner. Ook glad terrein met zo min mogelijk weerstand en hobbels is fijn, ik zou het bos vermijden 😉

Breid het aantal kilometers geleidelijk uit. Waar ik voorheen een paar kilometer al best pittig vond, loop ik inmiddels eenvoudig 12km op tempo met Finn en ik heb zelfs wel eens een onofficiële halve marathon gedaan.

De Thule overtreft mijn verwachtingen, ik had niet gedacht dat hardlopen met je kind zo gemakkelijk en leuk zou zijn!

Veilig hardlopen met de kinderwagen

Over veiligheid is bij een geschikte buggy zoals de Thule Urban Glide 2 heel goed nagedacht. Er zit een rem in het handvat zodat je de buggy af kunt remmen in het geval je van een heuvel of bergje afrijdt. Ook erg handig is het polsbandje dat aan het handvat zit, hierdoor kunnen er geen gevaarlijke situaties ontstaan mocht je onverhoopt struikelen en ook nog eens van een helling aflopen. Belangrijkste blijft natuurlijk dat je zelf een veilige route neemt en goed op het verkeer let.

En wat vindt Finn?

Geweldig! Finn is inmiddels al drie jaar en nog steeds vindt hij het een feest. Ik loop heel wat af, want hij vraagt geregeld zelf al: “Mama, gaan we hardlopen?”

De buggy is voor Finn heel comfortabel en het is ook erg eenvoudig om de buggy in een comfortabele ligstand te zetten. Met de bijbehorende voetenzak blijft hij ook in de winter lekker warm en droog. Maar ook aan zonnige omstandigheden is gedacht, er zit een fijne zonnekap op met een doorzichtig raampje zodat je naar elkaar kunt kijken!

Tips

Tot slot nog even mijn belangrijkste tips op een rijtje.

 1. Vermijd hele bochtige routes
  Aangezien je het voorwiel van de wagen vastzet tijdens het hardlopen, zijn scherpe bochten vrij lastig te maken. Je moet het voorwiel een beetje ‘optillen’ en dat kost extra energie. Een rondje door een bochtig parkje zou ik dan ook niet aanraden, probeer een route met zoveel mogelijk lekker lange rechte stukken uit te stippelen.
 2. Verminder je intensiteit
  Misschien een no-brainer, maar ik wil hem toch even benoemen: ga niet hardlopen met als doel om ook meteen even je intervaltraining, een Strava-segmentje of andere uitdaging af te tikken. Hardlopen met de buggy is gewoon intensiever, dus vraag niet het uiterste van jezelf.
 3. Safety first
  Zet het voorwiel vast en doe het polsbandje aan de duwstang om als er toch wat heuvels in je route zitten, zo weet je zeker dat de kinderwagen nooit zomaar door kan rollen als je onverhoopt zou struikelen. In het kader van het laatste zou ik ook routes met (te steile) afdalingen vermijden 😉
 4. Koop een goede voetenzak
  Aangezien je meer vaart maakt en de aard van de route zo glad en recht mogelijk moet zijn (lees: winderige polders etc.) is het een stuk kouder voor je kleintje dan een normaal stukje wandelen. Investeer dus in een goede voetenzak, ik heb zelf de Thule Sleek voetenzak die bij de hardloopbuggy hoort. Deze is net als de buggy vrij prijzig, maar ik heb hem zelf voor een fijn prijsje van Marktplaats gehaald!
 5. Samen genieten
  Om af te sluiten: geniet gewoon lekker van je heerlijke loopjes samen met je kleintje, want het is voor allebei gewoon fantastisch leuk!

Heb je vragen of wil je je eigen ervaring delen? Laat gerust een comment achter!

Veel hardloopplezier!

Florine Finn hardlopen Asics Novablast 3

4 reacties op “Hardlopen met de kinderwagen: ervaringen en tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.