Als hardloopfanaat kon ik niet wachten om gezellig samen met Finn kilometers te gaan maken. En dat bevalt ons zo goed, dat ik wekelijks flink wat kilometers samen met Finn maak. Daarom mijn ervaringen en praktische tips.
Op zoek naar de ideale hardloopbuggy
Het feest begon natuurlijk al bij het uitzoeken van een geschikte hardloopbuggy. Zowel Joost als ik hadden het internet afgespeurd en kwamen beiden op hetzelfde model uit: de Urban Glide 2 van Thule. Dat was dus makkelijk. En we kregen deze mooie buggy ook nog eens cadeau van mijn lieve mama!
De keuze viel op de Thule vanwege de drie grote wielen, waarmee je niet alleen lekker kunt hardlopen, maar ook met gemak ‘off the road’ kunt wandelen door het bos of zelfs de duinen. Dat doen we namelijk ook graag en daarbij nam ik Finn toen hij kleiner was mee in de draagzak (Tula Free-to-Grow), maar aangezien dit toch best pittig voor mijn rug is en Finn er niet lichter op wordt, is een buggy die dit soort terrein aankan voor ons ideaal.

Gas erop!
Al bij het wandelen met de buggy was ik zeer aangenaam verrast hoe ontzettend licht dit gaat, je kunt hem echt met je pink duwen en sturen. Tijd om de hardloopschoenen aan te trekken en het tempo wat op te voeren!
Voor het hardlopen moet je het voorwiel vastzetten, zodat dit slechts een klein beetje kan zwenken en je zo min mogelijk weerstand hebt. Omdat hij zo licht rijdt heb je totaal niet het gevoel dat je de hardloopbuggy vooruit hoeft te duwen, tenzij je harde tegenwind hebt.
Wel is het de eerste keren echt even wennen dat je je armen en bovenlichaam niet vrijuit kunt bewegen. Dit belemmert wel je ‘flow’ in het hardlopen, waardoor je in het begin het gevoel hebt minder makkelijk vooruit te komen. Al snel kwam ik er achter dat het het fijnste loopt wanneer je met één hand duwt en het handvat op heuphoogte zet, dit loopt stukken fijner. Ook glad terrein met zo min mogelijk weerstand en hobbels is fijn, ik zou het bos vermijden 😉
Mijn tip is om het aantal kilometers geleidelijk uit te breiden. Waar ik voorheen een paar kilometer al best pittig vond, loop ik inmiddels eenvoudig 12km op tempo met Finn.
In het algemeen overtreft de Thule mijn verwachtingen, ik had niet gedacht dat het hardlopen met Finn zo gemakkelijk zou gaan!

Hoe zit het met de veiligheid?
Ik kan me voorstellen dat je je dit afvraagt. Goed nieuws: hier is zeer goed over nagedacht. Er zit een rem in het handvat zodat je de buggy af kunt remmen in het geval je van een heuvel of bergje afrijdt. Wel zo fijn. Ook erg handig is het polsbandje dat aan het handvat zit, hierdoor kunnen er geen gevaarlijke situaties ontstaan mocht je onverhoopt struikelen en ook nog eens van een helling aflopen.
Belangrijkste blijft natuurlijk dat je zelf een veilige route neemt en goed op het verkeer let, maar aan de hardloopbuggy zelf zal het dus niet liggen!
En wat vindt Finn?
In één woord: geweldig! Want wat is er veel te zien… er ging een hele wereld voor hem open! Omdat Finn heel comfortabel en warm erbij zit houdt hij het ook lang vol en zelfs al zou hij moe worden, is het erg eenvoudig om de buggy in een comfortabele ligstand te zetten. Hij moest er de eerste keren even aan wennen dat hij mij opeens niet meer zag tijdens het wandelen, dat leidde wel tot wat tranen… Maar al snel had hij door dat mama gewoon de hele tijd achter hem loopt en hij me vanzelf ziet zodra hij omhoog kijkt (ziet er overigens heel grappig uit als hij dat doet). Zelfs als je de zonnekap uitklapt: daar zit namelijk een doorzichtig raampje in zodat je naar elkaar kunt kijken!
Tips
Tot slot nog even mijn belangrijkste tips op een rijtje.
- Vermijd hele bochtige routes
Aangezien je het voorwiel van de wagen vastzet tijdens het hardlopen, zijn scherpe bochten vrij lastig te maken. Je moet het voorwiel een beetje ‘optillen’ en dat kost extra energie. Een rondje door een bochtig parkje zou ik dan ook niet aanraden, probeer een route met zoveel mogelijk lekker lange rechte stukken uit te stippelen. - Verminder je intensiteit
Misschien een no-brainer, maar ik wil hem toch even benoemen: ga niet hardlopen met als doel om ook meteen even je intervaltraining, een Strava-segmentje of andere uitdaging af te tikken. Hardlopen met de buggy is gewoon intensiever, dus vraag niet het uiterste van jezelf. - Safety first
Zet het voorwiel vast en doe het polsbandje aan de duwstang om als er toch wat heuvels in je route zitten, zo weet je zeker dat de kinderwagen nooit zomaar door kan rollen als je onverhoopt zou struikelen. In het kader van het laatste zou ik ook routes met (te steile) afdalingen vermijden 😉 - Koop een goede voetenzak
Aangezien je meer vaart maakt en de aard van de route zo glad en recht mogelijk moet zijn (lees: winderige polders etc.) is het een stuk kouder voor je kleintje dan een normaal stukje wandelen. Investeer dus in een goede voetenzak, ik heb zelf de Thule Sleek voetenzak die bij de hardloopbuggy hoort. Deze is net als de buggy vrij prijzig, maar ik heb hem zelf voor een fijn prijsje van Marktplaats gehaald! - Samen genieten
Om af te sluiten: geniet gewoon lekker van je heerlijke loopjes samen met je kleintje, want het is voor allebei gewoon fantastisch leuk!
Heb je vragen of wil je je eigen ervaring delen? Laat gerust een comment achter!
Veel hardloopplezier!

2 reacties op “Hardlopen met de kinderwagen: ervaringen en tips voor fijne kilometers met je kleine!”