Zo voorkom je een dip na de marathon

Foto: Rob van Efferen

Maandenlang heb je er naar toe gewerkt: de marathon! Nadat je deze geweldige prestatie hebt voltooid, ‘medal monday’ hebt gevierd en de ergste spierpijn is weggetrokken slaat het opeens toe: een grote motivatiedip of zelfs een zwart gat. Met deze vijf tips verdwijnt die ‘after marathon dip’ als sneeuw voor de zon!

Tip 1: geniet dat de druk er even vanaf is

Je hebt wellicht een strak schema gevolgd en keurig (bijna) alle trainingen afgewerkt. En toch vraag je jezelf tot in het startvak aan toe nog af of je jezelf écht goed genoeg voorbereid hebt. Herkenbaar? Hoe lekker is het dat je die druk nu even los kunt laten en gewoon kunt lopen wanneer en hoeveel je er zin in hebt? Geniet daarvan! Lopen doe je immers voor je plezier, het is geen ‘moeten’.

Lees ook: Marathontraining zonder lange duurlopen? Dit is mijn aanpak

Tip 2: handhaaf je superkracht

Dat je de marathon hebt gelopen betekent dat je in een absolute topconditie bent. Houd dat vast. Door je voorbereiding en een eventueel schema dat je gevolgd hebt, weet je inmiddels precies wat je aan trainingen en variatie daarin nodig hebt. Doe er je voordeel mee en houd die superkracht vast, dan ben je altijd voorbereid op een eventuele nieuwe gave uitdaging 😉

Tip 3: loop met anderen

Door alle specifieke trainingen zijn de gezellige gezamenlijke loopjes er wellicht wat bij ingeschoten. Maak een inhaalslag en ga er weer lekker met andere lopers op uit. Al kletsend gaan de kilometers vanzelf en geniet je weer extra van het hardlopen!

Tip 4: ga voor spontane wedstrijdjes

Zomer of winter, er is bijna elk weekend wel ergens een leuk wedstrijdje. Schrijf je gewoon lekker in, al is het last minute en heb je niet specifiek getraind. Vraag of er gezellig wat andere lopers meegaan, doe je best en vier na afloop jullie succes met elkaar!

Tip 5: blijf trots op jezelf!

Hang je medaille ergens mooi neer, laat een gave actiefoto afdrukken en zet hem in een lijstje, laat een tattoo zetten of verzin nog iets veel gekkers waardoor je elke dag weer herinnerd word aan jouw mega prestatie. Want dat is en blijft het! En… laat het je motiveren voor een eventuele mooie volgende marathon!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.