Onze IJslandse paarden

Even voorstellen aan Béli, Lúdi en Notintáta

Paardrijden doe ik al vanaf mijn 12e, maar het sloeg van een hobby om in een passie toen we ‘de IJslander’ ontdekten. Ik ben dan ook vaak in de bossen van Soest te vinden, genietend op één van deze drie toppers!

Béli frá Birka

Béli is alweer sinds 2008 bij ons. Onze eerste twee IJslanders waren niet al te vlot en aangezien wij wel van lekker tempo houden, zochten we een comfortabele en temperamentvolle IJslander: Een “zitten-en-gaan-paard”, zoals mijn moeder dat zo mooi omschrijft. Na vele proefritten op diverse paarden vonden we Béli en hij had alles wat we zochten! En met zijn gitzwarte vacht en lange manen vielen we ook voor zijn mooie verschijning.

Béli is energiek en lichtvoetig en daarom een heerlijk paard om op te rijden. Je voelt bijna niet dat zijn hoeven de grond raken! Zijn temperament en gevoeligheid maken hem heel speciaal, je kunt hem rijden op je gedachten en ik ga dan ook graag zonder hoofdstel (met touwhalster) met hem op pad. Wat heb ik al veel uren op hem genoten, dwalend door de eindeloze bossen in Soest!

Lúdi frá Birka

Lúdi is op de boerderij geboren, dus we kennen hem al sinds hij een veulentje is. 31 januari 2016 stond hij op de verjaardag van mijn moeder met een grote strik om voor haar in de wei… het mooiste verjaardagscadeau dat ze denk ik ooit heeft gekregen!

Hij is klein van stuk, maar reuze sterk en kan ontzettend goed tölten. Dat is ook niet verrassend, want zijn vader Atli frá Norður-Hvammi was in 2013 wereldkampioen in de telgang.

Met zijn kleine hoofdje en grappige bonte vacht lijkt hij net nog een veulentje. Gelukkig is hij even lief als hij eruit ziet en ook ontzettend betrouwbaar: zelfs kinderen kunnen los op hem in het bos rijden. Maar vergis je niet! Als hij met een groep IJslanders of met zijn vriendin Notintáta op pad is dan komt het IJslandse vuur naar boven en gaat hij er vol gas voor! Dit gebeurt overigens ook wanneer Joost erop rijdt – wildwestscenario’s gegarandeerd! 😉

Notintáta van ’t Ilperveld

Notintáta (voor het gemak Noti of Nona genoemd) is er in het voorjaar van 2018 als laatste bij gekomen, ze moest toen nog drie worden. Ze is speels, vrolijk en… dol op mensen! Omdat ze – groen als ze was – wat klungelig kon zijn in de omgang heb ik veel freestyle grondwerk met haar gedaan en in de zomer van 2019 ben ik begonnen met het inrijden. Nadat ze deze zomer een paar maandjes vakantie heeft gehad rond mijn bevalling (ik heb tot ongeveer 34 weken zwangerschap paardgereden), heb ik haar verder opgepakt en inmiddels mag ik haar wel een echt ervaren rijpaard noemen. Op Noti rijd ik momenteel het meest, want ze heeft erg veel energie en de kilometers doen haar goed!

Ze heeft veel temperament en wilde aanvankelijk het liefst alleen maar hard, maar ze heeft inmiddels ook uitgevonden dat het ook wat rustiger aan kan. Zelfs met een losse teugel. Met dank aan haar goede afstamming heeft ze hele goede gangen, waarvan de tölt toch wel haar favoriet is. Ze kan heel rustig tölten, maar als ze voluit gaat haalt ze gemakkelijk een galoptempo. En het lijkt haar allemaal geen moeite te kosten! Dat voelt zo gaaf, soms krijg ik zelfs een beetje kippenvel van zo’n geweldig stuk tölt. Kortom, een jonge dame die veel wil én veel kan!

2 reacties op “Onze IJslandse paarden

  1. Wat boffen we met zulke fijne paarden en zo’n prachtige omgeving…..
    Ik zie op dit moment de paarden heel tevreden op het land staan en lekker rollen….. het voorjaar in aantocht😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.