7 inspirerende tips voor meer creativiteit

Update: 26 juli 2023

Glazig kijk je naar je computerscherm. Die tekst wil maar niet vlotten. Ondertussen maal je over hoe je dat nieuwe project aan gaat pakken. Je ziet in je agenda dat je beste vriend bijna jarig is, wat zou je hem eens kunnen geven? En wat zullen we eigenlijk eten vanavond?

Het hele leven vergt creativiteit. Maar helaas wil creatief denken niet altijd lukken. Deze 7 persoonlijke tips laten jouw creatieve vuurtje gegarandeerd weer oplaaien!

Tip 1: neem afstand

Dit is misschien wel meteen de lastigste. Want je werk of bezigheid neerleggen op het moment dat er voor je gevoel direct iets ‘uit je handen’ moet komen, voelt heel erg oncomfortabel. Ook ik ging daarom altijd maar stug door en ja, dan kreeg ik uiteindelijk ook af wat ik wilde. Wel deed ik er bijna twee keer zo lang over om later, wanneer ik er met een frisse blik naar keek, eigenlijk niet echt tevreden te zijn.

Ga als je geen inspiratie hebt even iets compleet anders doen om je gedachten ook echt los te kunnen laten. Al is het een blokje om van 10 minuten, een kopje thee zetten of de planten water geven. Gun jezelf de tijd en ruimte in je hoofd, met wat oefening zul je echt merken dat de goede ideeën dan vanzelf komen.

Tip 2: verander van omgeving

Werk je veelal op dezelfde plek? Ga eens ergens anders op kantoor zitten of thuis, pas desnoods de opstelling van je interieur wat aan. Je zult je verbazen wat dit doet voor je creativiteit!

Ook tijdens je dagelijkse wandelingetje(s) is de kans groot dat je onbewust toch vaak dezelfde ‘vaste’ rondjes loopt. Doe eens gek, pak de fiets en ga eens heel ergens anders heen, of pak eens wat paadjes en straatjes die je normaal altijd overslaat.

Tip 3: 100 procent is écht genoeg

Het beste uit jezelf willen halen is natuurlijk een hele goede eigenschap. Maar het maakt ook dat je zelf nog tien keer zo kritisch naar je eigen werk en dagelijkse bezigheden kijkt dan een ander.

Bij alles ‘voor 200 procent willen gaan’ doe je dus vooral voor jezelf en het kost gigantisch veel tijd en energie. Daardoor blijft er voor creatief denken totaal geen energie en ruimte over! Wees dus lief voor jezelf en durf te vertrouwen op de kwaliteit van datgene wat als eerste in je hoofd opkomt. Twijfel je toch? Leg je resultaat of ideeën eens voor aan een ander. Wedden dat hij of zij het vaak helemaal prima vindt?

Voorbeeld: ik zou een week kunnen doen over het schrijven van dit artikel, toch steeds weer dingen blijven wijzigen en toevoegen, nog honderd keer kunnen checken op de kleinste foutjes… het resultaat is waarschijnlijk een supersaai, langdradig artikel, terwijl de eerste opzet die recht uit mijn hoofd komt ongetwijfeld veel leuker is om te lezen.

Tip 4: durf opnieuw te beginnen en weet de prullenbak te vinden

Ook dit is een hele oncomfortabele tip, maar juist daarom wil ik hem graag benoemen. Soms ben je vol enthousiasme ergens aan begonnen, om vervolgens volledig vast te lopen. Dan is het natuurlijk slim om eerst even afstand te nemen die ik beschrijf in tip 1.

Lukt het dan nog steeds niet? Begin dan gewoon opnieuw. Dat is niet makkelijk, maar blijven schaven, tweaken en tobben levert meestal niks op, behalve frustratie. Met een frisse lei komen vanzelf de ideeën om alsnog je doel te bereiken!

Tip 5: krabbel erop los

Al is creativiteit natuurlijk veel meer dan schrijven, tekenen en knutselen, je kunt in deze creatieve activiteiten veel beter worden door er gewoon lekker op los te krabbelen. Denk niet “nu ga ik dit tekenen” maar laat je pen of potlood gewoon de vrije loop gaan. Het hoeft niets voor te stellen! Als je dit regelmatig doet, zul je merken dat er steeds mooiere tekeningen ontstaan uit die gekke doodles.

6. Ga voor beweging en buitenlucht

Zit je hoofd even op slot en heb je een snelle oplossing nodig? Trek je (hardloop-)schoenen aan en ga naar buiten en ja, ook als het een beetje regent. Lekker even bewegen in de buitenlucht geeft je creativiteit namelijk gegarandeerd een instant boost. Of je nu gaat wandelen, rennen, fietsen of skaten: doe wat jij leuk vindt en je zult versteld staan van het resultaat. Ga ook niet met het idee naar buiten dat dan de ideeën moeten komen maar geniet van je omgeving en de frisse lucht. Dan komt de rest vanzelf!

Drie keer raden hoe ik op het idee kwam voor deze blog… jawel, tijdens een half uurtje hardlopen! 😉

Tip 7: schrijf al je ideeën op

Of je er nou een app voor gebruikt of een notitieblokje: schrijf al je ideeën op. Al is het maar in steekwoorden of in tekeningetjes. Zo gaan al die mooie ideeën niet verloren en je hoeft ze ook niet allemaal te onthouden. En dat geeft weer ruimte in je hoofd voor nieuwe ingevingen.

Ik gebruik zelf zowel privé als voor mijn werk een Bambook, een heel fijn notitieboekje waarin je ook weer kunt uitgummen.

Creativiteit: ook jij hebt het in je!

Misschien denk je ook na het lezen van deze blog “ja leuk allemaal, maar ik ben nou eenmaal niet creatief”. Maar echt iedereen heeft het in zich: ook jij!

Tuurlijk, we zijn nou eenmaal niet allemaal een Picasso of bestsellerschrijver, maar als je het de kans geeft, zul je ervan versteld staan hoe creatief je bent. Ik hoop dat deze tips je daarbij helpen! Heb jij nog leuke andere tips of toevoegingen? Deel ze gerust hieronder in de comments!

2 reacties op “7 inspirerende tips voor meer creativiteit

  1. Goede ideeen! Kunnen we altijd wel gebruiken.

    Hier nog eentje: als je je iPhone bij de hand hebt; de app ‘Braintoss’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.