7 inspirerende tips voor meer creativiteit

Glazig kijk je naar je computerscherm. Die tekst voor de nieuwsbrief wil maar niet vlotten. Ondertussen zit je ook te malen over dat nieuwe project. Hoe ga ik dat aanpakken? Je kijkt in je agenda en ziet dat je beste vriend volgende week jarig is… wat zou je hem eens kunnen geven? En wat zullen we eigenlijk eten vanavond?

Het hele leven vergt creativiteit! Maar helaas is creatief denken niet altijd op afroep beschikbaar. Mijn persoonlijke tips en voorbeelden uit het dagelijks leven om jouw creatieve vuurtje weer op te laten laaien!

1. Neem afstand

Dit is misschien wel meteen de lastigste. Want je werk of bezigheid neerleggen op het moment dat er voor je gevoel direct iets ‘uit je handen’ moet komen, voelt heel erg oncomfortabel. Ook ik ging daarom altijd maar stug door en ja, dan kreeg ik uiteindelijk ook af wat ik wilde. Wel deed ik er bijna twee keer zo lang over om later, wanneer ik er met een frisse blik naar keek, eigenlijk niet echt tevreden te zijn.

Dus: voel je dat je even totaal geen inspiratie hebt, ga dan even iets compleet anders doen om je gedachten ook echt even los te kunnen laten. Al is het een blokje om van 10 minuten, een kopje thee zetten of de planten water geven. Gun jezelf de tijd en ruimte in je hoofd, met wat oefening zul je echt merken dat de goede ideeën dan vanzelf komen.

2. Verander van omgeving

Zeker in de Covid-periode zijn we veel meer in dezelfde (woon-)omgeving. Niet altijd even inspirerend. En dat terwijl het, zelfs als je nou eenmaal veroordeeld bent tot thuiswerken, zeker mogelijk is om je omgeving te veranderen. Hoe groot of klein je ook woont. Ga eens ergens anders in huis zitten door desnoods je interieur wat aan te passen. Misschien ken je zelfs een andere thuiswerker die af en toe van huis met jou wil wisselen!

Ook tijdens je dagelijkse wandelingetje(s) is de kans groot dat je onbewust toch vaak dezelfde ‘vaste’ rondjes loopt. Doe eens gek, pak de fiets en ga eens heel ergens anders heen, of pak eens wat paadjes en straatjes die je normaal altijd overslaat!

3. 100 procent is al meer dan genoeg

Het beste uit jezelf willen halen is natuurlijk een hele goede eigenschap. Maar het maakt ook dat je zelf nog tien keer zo kritisch naar je eigen werk en dagelijkse bezigheden kijkt dan een ander.

Bij alles ‘voor 200 procent willen gaan’ doe je dus vooral voor jezelf en het kost gigantisch veel tijd en energie. Zoveel, dat er voor creatief denken totaal niks meer over blijft! Wees dus lief voor jezelf en durft te vertrouwen op de kwaliteit van hetgeen dat als eerste in je hoofd opkomt. Twijfel je toch? Leg je resultaat of ideeën eens voor aan een ander. Wedden dat hij of zij het gewoon hartstikke prima vindt?

Voorbeeld: ik zou een week kunnen doen over het schrijven van dit artikel, toch steeds weer dingen blijven wijzigen en toevoegen, nog honderd keer kunnen checken op de kleinste foutjes… het resultaat is waarschijnlijk een supersaai, langdradig artikel, terwijl de eerste opzet die recht uit mijn hoofd komt ongetwijfeld veel leuker is om te lezen!

4. In de prullenbak

Net als de eerste tip is dit ook een hele oncomfortabele, maar juist daarom wil ik hem graag benoemen. Soms ben je vol enthousiasme ergens aan begonnen, om vervolgens volledig, maar dan ook echt volledig, vast te lopen. Dan is het natuurlijk slim om eerst even afstand te nemen die ik beschrijf in tip 1.

Wil het dan nog steeds niet? Begin dan gewoon opnieuw. Dat is niet makkelijk, maar blijven schaven, tweaken en tobben levert meestal niks op, behalve frustratie. Met een frisse lei komen vanzelf de ideeën om alsnog je doel te bereiken!

Voorbeeld: ik heb afgelopen week meerdere drafts voor blogs weggegooid waar ik onlangs aan begonnen was, maar waarvan ik eigenlijk gewoon niet meer wist hoe ik er nou eigenlijk een leuke draai aan moest geven. Weg ermee dus!

5. Doe de doodle

Al is creativiteit natuurlijk veel meer dan schrijven, tekenen en knutselen, je kunt in deze creatieve activiteiten veel beter worden door er gewoon lekker op los te krabbelen. Denk niet “nu ga ik dit tekenen” maar laat je pen of potlood gewoon de vrije loop gaan. Het hoeft niets voor te stellen! Als je dit regelmatig doet, zul je merken dat er steeds mooiere tekeningen ontstaan uit die gekke doodles.

6. Ga voor beweging en buitenlucht

Zit je hoofd even op slot en heb je een snelle oplossing nodig? Trek je (hardloop-)schoenen aan en ga naar buiten, ook als het een beetje regent. Lekker even bewegen in de buitenlucht geeft je creativiteit namelijk gegarandeerd een instant boost. Of je nu gaat wandelen, rennen, fietsen of skaten: doe wat jij leuk vindt en je zult versteld staan van het resultaat. Ga ook niet met het idee naar buiten dat dan de ideeën moeten komen maar geniet van je omgeving en de frisse lucht. Dan komt de rest vanzelf!

Drie keer raden hoe ik op het idee kwam voor deze blog… jawel, tijdens een half uurtje hardlopen! 😉

7. Schrijf al je ideeën op

Of je er nou een app voor gebruikt of een old school notitieblokje: schrijf al je ideeën op. Al is het maar in steekwoorden. Want zo gaan al die mooie ideeën niet verloren en je hoeft ze niet allemaal te onthouden. En ja, dat geeft weer ruimte in je hoofd voor nieuwe creatieve ingevingen!

Ik gebruik zelf zowel privé als voor mijn werk een Bambook, een heel fijn notitieboekje waarin je ook weer kunt uitgummen. En voor mijn werk zweer ik daarnaast bij de welbekende langwerpige ‘Things to do today’ blokken… over old school gesproken…

Creativiteit: ook jij hebt het in je!

Misschien denk je ook na het lezen van deze blog “ja leuk allemaal, maar ik ben nou eenmaal niet creatief”. Maar echt iedereen heeft het in zich: ook jij!

Tuurlijk, we zijn nou eenmaal niet allemaal een Picasso of bestsellerschrijver, maar als je het de kans geeft, zul je ervan versteld staan hoe creatief je bent. Ik hoop dat deze tips je daarbij helpen! Heb jij nog leuke andere tips of toevoegingen? Deel ze gerust hieronder in de comments!

2 reacties op “7 inspirerende tips voor meer creativiteit

  1. Goede ideeen! Kunnen we altijd wel gebruiken.

    Hier nog eentje: als je je iPhone bij de hand hebt; de app ‘Braintoss’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.