Fit blijven op vakantie: het kan met deze 7 eenvoudige tips!

Vakantie is dé tijd om te genieten en ontspannen, maar ook een periode waarin je sportroutine misschien ver(der) te zoeken is én ongezonde keuzes op de loer liggen. Met deze eenvoudige tips blijf jij gegarandeerd fit op vakantie – en vergeet daarbij vooral de laatste tip niet…

Lekker in je vel tijdens én na je vakantie

Deze tips zijn om ervoor te zorgen dat jij daadwerkelijk energieker en fitter terug komt van vakantie dan je vertrok. Dat daar helemaal geen strenge regime voor nodig is, ontdek je vanzelf met deze tips om fit te blijven op vakantie 🙂

Tip 1: alle beweging telt

Jezelf in het zweet werken is echt niet nodig! Het is veel belangrijker dat je ook op vakantie gedurende de hele dag lekker in beweging blijft. Wat inspiratie:

  • Verken de omgeving met een mooie (avond-)wandeling.
  • Trek wat extra baantjes in het zwembad als dat er is, of neem een duik in de zee!
  • Neem in het hotel de trap in plaats van de lift.
  • Daag je vakantiemaatje uit voor een potje badmintonnen, beachtennis of voetbal.
  • Speel actief mee met je kinderen als je die hebt.

Wil je toch wat gerichte oefeningen doen, rol dan lekker je badlaken uit en doe dagelijks wat setjes van je favoriete oefeningen. Vergeet je weerstandsbanden niet mee te nemen! Die passen makkelijk in je bagage, wegen niks en je kunt er je hele lichaam mee trainen. Gebruik gevulde waterflesjes als gewichtjes en jij bent ook op vakantie helemaal uitgerust voor een full body workout!

Tip 2: houd je ritme vast

En met ‘ritme’ bedoel ik geen strenge trainingsschema’s, maar je dagelijkse ritme als het gaat om slapen, opstaan en tijden waarop je eet. Dat alles wat opschuift naar een later moment van de dag hoort erbij en is juist het lekkere van vakantie, maar je zult jezelf echt veel fitter voelen als je het enigszins binnen de grenzen houdt.

Tip 3: let op wat je drinkt

Drink veel water, al zeker als je in een warm land bent. Probeer frisdrank te vermijden om de dorst te lessen, neem dit alleen als je er echt zin in hebt als traktatie voor jezelf. Hetzelfde geldt trouwens voor zogenaamd gezonde sapjes, ‘vitamin water’ etc., hierin zit vaak veel suiker. Vind je water saai, ga dan voor bruiswater of gooi er wat fruit en/of een klein scheutje aanmaak doorheen.

Drink je alchohol, kies dan het liefste voor iets ‘puurs’ zoals dat lekkere wijntje of biertje en laat mixdranken staan.

Tip 4: vermijd zout

En dat wil niet alleen zeggen dat je het zoutvaatje moet laten staan, maar pas ook op met voedingsmiddelen die ongemerkt veel zout bevatten. Denk hierbij aan kaas, vleeswaren, brood, chips en sausjes. Dit voorkomt vocht vasthouden en daarnaast zijn ook je nieren je dankbaar 😉

Tip 5: geef je darmen rust

Probeer drie keer per dag te eten en niet continu tussendoor. Je buik heeft het door het andere en wellicht iets minder gezonde eten waarschijnlijk al wat zwaarder te verduren, dus zorg dat je darmen tot rust kunnen komen tussen de maaltijden door. Wil je toch tussendoor wat eten, ga dan bijvoorbeeld voor komkommer of fruit in combinatie met ongebrande en ongezouten noten.

Tip 6: let op je macro’s

Begin idealiter elke maaltijd met wat verse groente en/of fruit. Dat is niet alleen goed voor je vochthuishouding (zie ook tip 4), maar zorgt er ook voor dat je eerste trek gestild is én je toch elke dag je vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vul dit liefst aan met eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals een lekker stukje vlees, vis of een vega(n) alternatief.

Tip 7: geniet van je vakantie!

Wees ook niet te streng voor jezelf en gun jezelf af en toe gewoon waar je zin in hebt! Als je in de basis gezond leeft en de juiste keuzes maakt, is er helemaal niks aan de hand als je de teugels even wat meer laat vieren. Ook kunnen loslaten is namelijk belangrijk om goed in je vel te zitten 😉 en je hebt het verdiend om van je welverdiende break te mogen genieten. Ik wens je een hele fijne vakantie!

Stukje hardlopen langs de boulevard van Figueretas (Ibiza). Tijdens de vakantie zijn mijn runs kort en relaxed 🙂

Eén reactie op “Fit blijven op vakantie: het kan met deze 7 eenvoudige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.