Dit zijn mijn favoriete podcasts voor tijdens een lange duurloop

Foto: Rob van Efferen

Al vind ik stilte heerlijk, zet ik regelmatig een podcast op tijdens mijn rondje hardlopen. Dit zijn dé podcasts waar ik de meest interessante dingen leer, verhalen hoor die me raken, die me aan het lachen maken of een combinatie daarvan!

Hardlopen

 • Klaas en Koen lopen weg
  Klaas Boomsma (ja, de broer van) en Koen de Jong over wedstrijden, trainingen en alle avonturen die ze daaromheen beleven. Klinkt saai, maar luistert heerlijk weg als je net zo’n hardloopgekkie bent als deze twee mannen.
 • Naar de Vaantjes
  Leuke podcast van Susan Krumins en Olivier Heimel, waarin ze net als bij Susy Q&A (zie hieronder) interessante gasten interviewen. Als luisteraar kun je vantevoren zelf vragen insturen via het Instagramkanaal. Een hele leuke en afwisselende podcast, waar je ook veel van leert!
 • Susy Q&A
  De voorganger van ‘Naar de Vaantjes’, waarin Susan Krumins, Olivier Heimel en af en toe Imo Muller interessante gasten hebben, van topatleten tot (letterlijk) aanstormende talenten, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Ik zet hem toch op het lijstje, omdat sommige afleveringen zeker de moeite waard zijn om terug te luisteren (zoals aflevering 62, 64, 72 en 79).
 • Als de afleveringen van bovenstaande 2 ‘op’ zijn, luister ik naar De Pacer en LoopPraat.

Leven

 • Over Routines
  Alleen de jingle van deze podcast van Arie Boomsma is al heerlijk. Als er iemand het voorbeeld is van goed leven met gezonde routines is het Arie Boomsma wel. In deze podcast interviewt hij leuke gasten over hun routines: van sporters tot schrijvers, mede-podcasters en bakkers.
  NB. Recentelijk is de podcast nog leuker geworden, met speciale thema-afleveringen ‘Over Rennen’ tussendoor, waarin dj Sander Hoogendoorn in een halfuurtje leuke en leerzame gasten spreekt.
 • Leven zonder stress
  Oud radio-dj Patrick Kicken spreekt met uiteenlopende gasten over de de zaken des levens en gaat daarbij geen lastige onderwerpen uit de weg. Lekkere podcast, mede door de fijne stem van Patrick Kicken.
 • Leef Je Mooiste Leven
  Inspiratie en inzichten over hoe jij – de titel zegt het al – je mooiste leven kunt leven. Stilstaan bij het nu, dankbaar zijn voor wat je hebt en het maken van je eigen keuzes zijn hierin centrale onderwerpen. Een lekkere dus om even te ‘resetten’. Door Michael Pilarczyk en Cindy Koeman. NB. Ik ben ook geabonneerd op hun ‘Meditation Moments’ app, die ik als ADD’er vooral gebruik om af en toe even aan de maalstroom in mijn hoofd (probeer) te ontsnappen.
 • De Balanskliniek
  Psychiater én hardloper Bram Bakker vraagt uiteenlopende bijzondere gasten hoe zij persoonlijke balans in hun leven weten te bereiken. Dat levert een hele boeiende podcast op met mooie inzichten, die ook zeker niet zweverig is.

Voeding en gezondheid

 • UPFRONT
  Niet alleen de supplementen en andere voedingsmiddelen van dit mooie Rotterdamse bedrijf zijn geweldig, ze hebben ook een heerlijke podcast. Hierin leer je alles over gezonde voeding en vooral hoe we (met name in de supermarkt) misleid worden door verpakkingen, gekke Nutri-scores en andere claims. Toch is het geen zware kost, door alle droge humor en geklets luistert het heerlijk weg. 😉
 • De OERsterk podcast
  Gezondheids-guru Richard de Leth interviewt andere guru’s over tal van verschillende onderwerpen die met een vitaal leven te maken hebben. Van voeding tot smartphonegebruik, spirituele ontwikkeling en omgaan met dagelijkse prikkels. Soms best wel diepgaand, dus echt voor de ultieme gezondheidsliefhebber als ik!
 • Een serie over voeding
  Aparte podcast van Arie Boomsma, die speciaal over voeding gaat. Zoals je gewend bent van zijn podcast ‘Over Routines’ (zie hierboven), spreekt hij leuke experts over alle onderwerpen die maar met gezond eten te maken hebben.

En verder…

 • Weer een dag
  Dagelijkse podcast door Marcel van Roosmalen en Gijs Groentenman, die in 12 minuten de actualiteit doornemen. De podcast is in werkelijkheid altijd langer door alle gekkigheid eromheen en natuurlijk het heerlijke geklaag en de type’tjes van Marcel van Roosmalen. Ik vind het wel bijzonder dat deze podcast nog steeds elke week een nieuwe sponsor vindt, omdat deze sponsoren doorgaans niet zeer serieus worden genomen door de heren.
 • Café Mambo Ibiza Podcast
  Elke maand weer een goede mixtape, waarmee ik me in mijn levendige fantasie – weer of geen weer – op een lekker strandje/terrasje/club in Ibiza waan. En door die lekkere beats ren ik ook nog een stukje sneller. Elke maand is er een leuke guestmix en de podcast wordt altijd superchill afgesloten met een heerlijke ‘sunset track’. Aanrader voor de muziek- en Ibiza-liefhebbers dus!

Veel luisterplezier!

Zodra ik weer nieuwe gave podcasts ontdek, vul ik ze uiteraard aan. Heb jij nog tips die absoluut op dit lijstje moeten komen? Ik ben reuze benieuwd!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.