Vegetarisch of vegan en toch sterk, fit en gezond? Zo doe ik dat!

Update: 22 juli 2023

Ik eet het liefst zoveel mogelijk plantaardig, maar het brengt zeker als fanatieke sporter de uitdaging met zich mee om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoe ik dat aanpak en ervoor zorg dat ik toch lekker in mijn vel zit vertel ik je in deze blog, waar ik ook slimme tips en eetwissels met je deel!

Waarom vega(n)?

Een vraag die ik regelmatig krijg! Als kind was ik al niet zo dol op vlees, vooral vanwege de structuur. En ik vind het gewoon geen fijn idee dat het eten van vlees zoveel dierenleed en een grote belasting van de aarde met zich meebrengt. Omdat ik vleesvervangers, peulvruchten, kaas en noten wél erg lekker vind, was de overstap naar een grotendeels vegetarisch eetpatroon was al snel gemaakt.

Energieboost door de juiste supplementen

Het overslaan van vlees en vis geeft me echt een energieboost omdat het mijn spijsvertering duidelijk heel veel energie scheelt. Maar omdat ik toch wel wat essentiële voedingsstoffen mis steken bij mij al snel klachten de kop op als vermoeidheid, verzuring in mijn spieren, droge huid en haren, breekbare nagels en duizeligheid. Daarom ben ik gaan experimenteren met supplementen en inmiddels tot de conclusie dat ik heel goed in mijn vel zit als ik (bijna) dagelijks het volgende slik:

  • Vitamine B12, Magnesium en IJzer (van Upfront)
  • Omega 3 visolie (ook van UpFront)
  • Marine Phytoplankton
    Dit zijn capsules met algen en ik merk duidelijk dat ik veel meer energie heb als ik ze slik. Deze koop ik via plnktn.

Hoe kom je als vegetariër of vegan aan je eiwitten?

Ik compenseerde de eiwitten in eerste instantie met veel groente, peulvruchten en noten. Maar door alle vezels is dit allesbehalve licht verteerbaar, lees: buikpijn! Gelukkig vond ik ook hier een goede manier om alsnog genoeg binnen te krijgen met de volgende producten:

  • Tofu en tempeh, vooral de gerookte tofu van Vivera is heerlijk.
  • Zaden- en notenpasta’s, mijn favorieten zijn amandelpasta, pompoenpitpasta en tahin. En ja, laat ik ondanks de palmolie toch eerlijk bekennen dat ik ook gewoon gek ben op Calvé met stukjes.
  • Ongebrande noten, het liefst cashews en amandelen. En extra veel zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten over de salade!
  • Kaas. Dit is dan niet vegan, wel gewoon heel lekker en een bron van eiwitten.

Vegetarische en vegan wisseltrucs

Waar ik als kind aan de kaasschnitzels zat, zijn er nu gelukkig veel meer lekkere vega(n) alternatieven! Dit zijn mijn favoriete switches, die ook nog eens goede voedingswaarden hebben. Dat laatste is namelijk absoluut niet het geval, veel vleesvervangers bevatten veel zout en (te) weinig eiwit en belangrijke vitaminen en mineralen zoals B12 en ijzer!

In plaats van……kies ik voor:
HoningAgavesiroop
MelkSojamelk, lekker en bevat de meeste eiwitten en B12
Gewone mayonaiseVegan Mayolijn (Remia)
KipfiletVegan Kipstuckjes (Vegetarische Slager)
Gerookte kip of zalmGerookte tofu (Vivera)
KookroomSoja Cuisine (Alpro)
Crème FraîcheHaver Fraîche (AH)
RoomboterViolife
KaasVegetarische kaas, dit staat aangegeven op de verpakking.
Vegan kaas heeft geen goede voedingswaarden
en zou ik niet aanraden.
SpekjesPijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten

Eet ik dan helemaal geen vlees meer?

Helemaal vega zal ik denk ik nooit worden. Ik eet precies dat kleine beetje vlees dat ik vanuit gezondheidsperspectief nodig heb en simpelweg gewoon lekker vind, liefst biologisch en met drie “Beter-Leven-sterren”. En daar voel ik me lekker bij!

Voor deze waanzinnige sushi in Tokyo maakte ik graag een uitzondering van mijn vega eetpatroon 😉

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.