Hardlopen zonder blessures: deze tips werken écht

Foto: Rob van Efferen

Hardlopen en blessures, ze lijken helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook ik liep letterlijk jarenlang te tobben en of ik nou met ‘dry-needling’ of tape behandeld werd, het loste de oorzaak van mijn pijn en blessures niet op. Gelukkig vond ik andere manieren om zonder blessures te kunnen hardlopen en die deel ik graag met jou!

Geen hardloopschema

Ik doe niet aan hardloopschema’s. Als ik op bepaalde momenten specifieke trainingen ‘moet’ lopen, zou ik mezelf hoe dan ook regelmatig voorbij lopen. Wel wissel ik af tussen verschillende soorten trainingen, afhankelijk van mijn energie en vorm die dag.

Easy pace

Waar ik voorheen altijd zo hard mogelijk wilde, loop ik nu zo’n 85% van de tijd op een heel rustig tempo dat eigenlijk veel lager is dan ik aankan. Tussendoor schud ik mijn benen regelmatig even wakker met een vlottere training. Hierdoor heb ik bijna geen verzuring en veel minder last van ‘zware’ benen.

Looptechniek en pasfrequentie

Met het verbeteren van mijn looptechniek ben ik al jaren bezig. Dit jaar heb ik ook een ISA-traject bij Franklin van Doesburg gedaan. Franklin bracht mijn manier van bewegen en mijn sterke en zwakke spierketens in kaart en leerde mij hoe ik de juiste spierketens activeer. Ook mijn pasfrequentie mocht omhoog en alle te zachte schoenen gingen de deur uit. Een intensief traject wat discipline vraagt, maar wát een verbetering, zowel tijdens het hardlopen als bij al mijn andere dagelijkse activiteiten!

Lees ook: 7 gouden tips voor een betere hardlooptechniek

APK bij de chiropractor

Mijn bekken heeft (zeker na een zwangerschap) de bijzondere neiging om steeds scheef te gaan staan. Voel ik dat dit er weer in sluipt, dan breng ik steevast een bezoekje aan mijn chiropractor, die mijn bekken met een wonderbaarlijke slinger weer recht en soepel zet.

Weinig wedstrijden

Zodra ik een startnummer op heb ga ik tot het uiterste. Daarom beperk ik die momenten bewust tot een paar keer per jaar en ga ook alleen op die momenten écht voluit. Ik loop alleen de wedstrijdjes die ik zelf heel graag wil meemaken, waar gezellige loopmaatjes te vinden zijn en het liefst natuurlijk een combinatie van die twee!

De hele dag in beweging

De hele dag zitten probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, óók na een pittige training of wedstrijd. Zelfs na een marathon ga ik dezelfde dag graag nog een rustig stukje wandelen en o wat heb ik daar baat bij als ik de volgende ochtend de trap afloop 😉

Op werkdagen let ik hier ook goed op. Al heb ik ondanks de luxe van een stabureau een ‘zittend beroep’, probeer ik 1 keer per uur wat te bewegen. Dat hoeven niet meteen jumping jacks naast mijn bureau te zijn, maar gewoon even rekken, wat te drinken halen of als de tijd het toelaat een blokje omlopen.

Luister naar je lichaam

Tja, deze is wel een open deur om mee af te sluiten, maar toch ga ik het doen… want dit blijft toch echt het allerbelangrijkste. Wat je doel ook is, push jezelf niet tegen beter weten in tot het uiterste en als je dat dan toch doet, beperk het dan echt tot de gelegenheden of wedstrijden die het waard echt zijn.

Ik besef me dat bovenstaande tips misschien niet de meest conventionele tips zijn die je op andere blogs tegenkomt, maar ik hoop dat ze ook jou helpen naar pijnloos en probleemloos hardlopen zonder blessures!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.