Foto: Rob van Efferen
Carbon alleen voor wedstrijden? Niet als het aan mij ligt: door de combinatie van een verbeterde looptechniek en trainen op carbonschoenen verdwenen mijn blessures als sneeuw voor de zon. Hoe dat zit, lees je hier.
Trainen op carbon is geen taboe meer
Tenminste, als het aan mij ligt. Natuurlijk, de eerste lichte en slijtagegevoelige carbonschoenen die op de markt kwamen, waren geweldig om je PR aan te scherpen, maar zeker geen schoenen voor je dagelijkse rondje. Gelukkig kwamen er na een poosje ook robuustere modellen op de markt die geschikt zijn voor langere duurlopen en/of snellere trainingen. En daarmee ging er een wereld voor mij open.
Trainingen op carbon als experiment
Mijn grote overstap naar trainen op carbon kwam na een ISA-loopanalyse door Franklin van Doesburg. Ik was na vele dry needling-sessies helemaal klaar met een terugkerende piriformis-blessure en schakelde de hulp van Franklin in, die mij als ’type 1 loper’ classificeerde en aanraadde om voortaan stugge carbonschoenen te pakken. Oók voor trainingen.
Dat vond ik nog best spannend, want ik liep relatief veel op zachte schoenen met een soepele zool, zoals de Novablast modellen van Asics. Maar ik nam de proef op de som, optimaliseerde mijn loopstijl en pasfrequentie én liet mijn zachte hardloopschoenen een poosje staan.
Blessurevrij lopen door trainen op carbon
Al na een paar weken, waarin ik ook nog eens de marathon van Rotterdam liep, merkte ik verschil: veel minder pijn! Als ‘controle’ pakte ik ook weer eens mijn zachte schoenen uit de kast. Zo kon ik goed inschatten of het daadwerkelijk de schoenen waren die verbetering gaven, of toch vooral mijn nieuwe loopstijl.
Maar ondanks mijn verbeteringen in loopstijl en pasfrequentie speelden na één loopje met (voor mij dus té) zachte schoenen meteen de welbekende pijntjes alweer op. Met de zachte schoenen was het ook moeilijker om mijn nieuwe en meer natuurlijke loopstijl goed uit te voeren. De Novablasts & co gingen dus meteen op Vinted.
Conclusie: de stuggere carbonschoenen ondersteunen mij dus veel beter bij mijn natuurlijke loopstijl dan de zachte schoenen waarmee ik jarenlang heb gelopen. Het advies van Franklin klopte!
Wedstrijd-carbon vs. trainings-carbon
Denk nu niet dat ik al mijn trainingen op snelle en instabiele schoenen als Alphafly’s loop, die bewaar ook ik voor wedstrijden. Dit zijn de schoenen die ik wél gebruik of heb gebruikt voor trainingen:
- Nike Air Zoom Tempo Next % (geen carbon, wel een kunststofplaat)
- Nike Zoom Fly 5
- HOKA Cielo X1
- HOKA Cielo X1 2.0 (lees hier mijn review)
- HOKA Mach X2
Deze schoenen zijn niet alleen iets steviger en stabieler dan wedstrijd carbonschoenen, maar ook een stuk duurzamer. Ze gaan bij mij even lang mee als ‘normale’ hardloopschoenen zonder plaat.
Trainen op carbonschoenen: experimenteer wat werkt voor jou
Al zijn de trainingsmodellen iets stabieler, carbonschoenen zijn niet voor iedereen even geschikt. Overweeg je ook te gaan trainen met carbonschoenen? Test dan voorzichtig uit wat voor jou goed werkt. Train je al met carbon? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!
Plaats als eerste een reactie