Update: 25 juni 2023
BBQ’en alleen maar vlees, ongezond en veel gedoe? Welnee! Ook met de BBQ kun je hele lekkere, gezonde én makkelijke gerechten maken. Mijn tips en recepten op een rijtje.
Groente in de hoofdrol
Want wat krijgen die een lekker smaakje op de BBQ! En met de handige groentestomer van Weber hoef je ze ook niet meer op van die irritante stokjes te prikken. Eigenlijk zijn alle groenten wel lekker, maar dit zijn mijn favorieten:
- Rode puntpaprika
- Groene asperges
- Maïskolven
Ik marineer de groente van tevoren op smaak met een mix van olijfolie, balsamico azijn, agavesiroop (of honing) en wat peper.
Gezonde (vega) spiesjes
Wat meer werk, maar er gaat niks boven zelfgemaakte spiesjes. Dit zijn mijn favorieten.
Kipsaté spiesjes
Hiervoor maak ik een marinade van zoete ketjap, agavesiroop, verse gember en knoflook. Hier laat ik de biologische kipfiletblokjes flink wat uur in liggen zodat ze de smaak helemaal opnemen. Vervolgens op een stokje, eventueel met wat courgette of ui voor het leuke kleurtje.
Tip 1: voor een vegan versie kun je hetzelfde doen met tofu of tempeh. Laat de tofu goed uitlekken voordat je deze marineert.
Tip 2: maak er zelf pindasaus bij met pindakaas, zoete ketjap, seroendeng, een teentje knoflook en wat water.
Vegan kipspiesjes
Hiervoor gebruik ik de Vegan Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Ze zijn al zo lekker van zichzelf, dat een marinade niet nodig is! Lekker in combinatie met een uitje ertussen.
Halloumi spiesjes
Een bijzonder kaasje, want: hij smelt niet! In plaats daarvan krijgt hij een heerlijke bite en een knapperig randje als je hem grillt. Lekker in combinatie met een tomaatje, maar ook met watermeloen combineert deze kaas heerlijk. Het enige nadeel is dat deze kaas erg veel zout bevat, dus geniet met mate als je je nieren een beetje wilt sparen 😉
Tofu spiesjes
Ook heerlijk en zelfs Finn is er dol op: spiesje met tofu! Ik ga altijd voor de biologische van de Albert Heijn, die ik eerst goed uit laat lekken en vervolgens met wat Shoyu marineer. Maar nog gemakkelijker is de gerookte tofu van Vivera, die is van zichzelf al heel lekker én fijn stevig van structuur.
Frisse salades voor erbij
Zeker als je een grotere groep te eten hebt en een niet al te grote BBQ, is het een beetje een uitdaging om ook nog je groenten ‘kwijt’ te kunnen.vMaak het jezelf dan makkelijk en serveer er een lekkere salade bij. Dit zijn mijn favorieten, waar ik bijna altijd weer complimenten voor krijg.
Italiaanse salade met mozarella
- Kleine tomaatjes
- Fijngesnipperde rode ui
- Slamelange met rode biet (AH)
- Mozarellabolletjes
- Pijnboompitten
- Je kunt eventueel ook nog zongedroogde tomaatjes toevoegen, maar hier ben ik zelf niet zo gek op.
Salade met maïs en cashewnoten
Deze is ook nog eens vegan proof!
- Kleine tomaatjes
- Plakjes komkommer
- Maïs (ik neem altijd de biologische uit een pot van de AH)
- Slamelange met rode biet (AH)
- Geroosterde cashewnoten
- Wil je de salade nog meer ‘bite’ en vulling geven, dan kun je ook nog kidneybonen toevoegen.
Beide salades maak ik aan met zelfgemaakte dressing van (balsamico-)azijn, olijfolie, agavesiroop en wat peper. Ik laat de tomaatjes, komkommer, uit etc. altijd al wat langer in deze dressing marineren en voeg op het laatste moment de sla pas toe.
Verantwoorde vleesjes voor de liefhebber
Tja, vlees is niet echt mijn ding. Maar als ik dan een vleesje eet, moet het ook gewoon goed en écht lekker zijn. Mijn favoriet van de BBQ is bavette. Die hoef je alleen maar even kort te grillen, direct boven de kolen en vervolgens tot een temperatuur van rond de 50 graden laten komen.
Credits voor Joost die al het bovenstaande (behalve de salades natuurlijk ;-)) perfect klaar kan maken op de BBQ. Want dat laatste laat ik echt aan mijn grill master over!
Heb jij nog leuke tips of toevoegingen? Laat ze achter in een reactie.
Veel BBQ-plezier!
Plaats als eerste een reactie