Vega(n) of niet?

Hoe lekker ik zo’n falafelsalade als hierboven ook vind en hoe graag ik het ook zou willen, het lukt mij maar niet om 100% vega of zelfs vegan door het leven te gaan. Gelukkig vond ik een goede middenweg. Hierbij mijn ervaringen en natuurlijk wat handige tips!

Waarom vega(n)?

In Bangkok at ik voor het eerst vegan: glasnoedels met heerlijke groenten.

Mijn ‘vega voorkeur’ komt grotendeels voort uit het simpele feit dat ik gewoon heel erg van dieren houd. Ik wil me niet verantwoordelijk voelen voor het dierenleed dat het veroorzaakt om een stukje vlees op je bord of brood te willen hebben. De afgelopen jaren ben ik daarbij ook steeds meer bewust geworden van de dramatische impact die het eten van vlees heeft op onze carbon footprint.

Doordat ik nooit heel dol ben geweest op grote stukken vlees (misschien ook een vrouwendingetje), is de overstap naar een vegetarisch eetpatroon dan al snel gemaakt.

Zoeken naar een gezonde ‘vega strategie’

Vegan ontbijt in Japan: tofu, misosoep, gefermenteerde groenten…

De vegan ‘challenge’

Want ja, dat is het. Het viel me toch wel erg tegen hoeveel je moet laten staan. Bijna overal blijken bestanddelen van melk, ei of iets anders dierlijks in te zitten. En al die avocado en notenpasta gaat mij ook wel tegenstaan, om over hummus maar niet te spreken. En ik kreeg zo’n zin in een plakje kaas en een stukje melkchocolade…

Maar het meest vervelende vond ik nog wel dat al die groente, peulvruchten en noten allesbehalve licht verteerbaar zijn. Lees: vreselijke buikpijn! Kortom: leuk geprobeerd, maar voor mij niet vol te houden.

Vitaminetekorten

Het overslaan van alleen vlees en vis beviel me aanvankelijk wél heel goed. In eerste instantie kreeg ik er zelfs een energieboost van omdat het mijn spijsvertering duidelijk heel veel energie scheelt. En dat moedigde mijn keuze voor een vega eetpatroon dan weer extra aan. Om de eiwitten, vitaminen en mineralen te compenseren at ik extra kaas, tofu, tempeh, vegan vleesvervangers als burgers en falafel, noten(pasta) en af en toe peulvruchten. Aangevuld met B12-, magnesium- en ijzersupplementen.

Qua ‘leefbaarheid’ heel goed te doen dus, maar helaas liep ik bij elke vegetarische periode op den duur tegen dezelfde problemen aan. Vermoeidheid, verzuurde spieren, droge huid en haren, breekbare nagels, duizeligheid… na het een paar keer te hebben geprobeerd, kwam ik tot de teleurstellende conclusie dat ik elke keer tekorten oploop die niet met een extra vitaminepilletje op te lossen zijn.

Deze overheerlijke sushi in Tokyo had ik stiekem niet graag willen missen!

Mijn oplossing

Dat een vegetarisch of laat staan veganistisch eetpatroon voor mij niet blijkt te werken, mag duidelijk zijn. Daarom eet ik nu precies dat kleine beetje vlees dat ik vanuit gezondheidsperspectief nodig heb, met als voorwaarde dat het drie “Beter-Leven-sterren” heeft en liefst ook biologisch is. Uiteraard nog steeds aangevuld met de hierboven beschreven extra eiwitten, vitaminen en mineralen.

En daar voel ik me lekker bij! Misschien niet de allerbeste keuze voor dier en milieu, maar zeker wat betreft dat laatste voelde ik me bij het vega(n) eetpatroon ook bepaald geen heilige. Alleen al omdat veel vega(n) etenswaren in flink wat plastic verpakt zitten en milieu-onvriendelijke ingrediënten als palmvet bevatten.

Diervriendelijke alternatieven

Naast vlees vermijd ik andere dierlijke producten graag zoveel mogelijk, of ik zorg dat het van goede herkomst is. Hier een lijstje met switches!

In plaats van……kies ik voor:
HoningAgavesiroop
MelkSojamelk
Gewone mayonaiseVegan Mayolijn (Remia)
KipfiletVegan Kipstuckjes (Vegetarische Slager)
KookroomSoja Cuisine (Alpro)
Crème FraîcheHaver Fraîche (AH)
RoomboterViolife

Ik zoek continu naar lekkere vega(n) alternatieven en gelukkig liggen er ook steeds weer nieuwe fijne producten in de schappen. Ik zal dit lijstje up-to-date houden met nieuwe vervangers die positief uit mijn smaaktest komen! 😉

Enjoy!

Dit is wat voor mij werkt, gebaseerd op mijn ervaringen, met als doel om jou en anderen te helpen op het vlak van fijn leven en lekker(der) in je vel zitten. Ik hoop je te inspireren op het vlak van lekkere en gezonde keuzes. Aanvullingen of leuke tips zijn dan ook van harte welkom!

High Tea bij El Dorado in Woudenberg: Joost en ik kunnen niet wachten tot we weer mogen 😉

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.